Vrijwilligers rapen peuken langs de hele Noordzeekust

5 August 2021, 14:03 uur
Den Haag & Regio , Rotterdam & Regio
mainImage
Stichting De Noordzee

Stichting De Noordzee start donderdag de achtste editie van de Boskalis Beach Cleanup Tour. Vijftien dagen lang rapen vrijwilligers in weer en wind afval langs de hele Noordzeekust. Meer dan 2.000 vrijwilligers hebben zich aangemeld voor de 30 opruimacties: elke dag wordt het strand zowel in het noorden als in het zuiden van het land opgeruimd, te beginnen in Cadzand en op Schiermonnikoog. De vrijwilligers ruimen al het afval op dat ze tegenkomen, en hebben daarbij in het bijzonder aandacht voor peuken.

Op toeristische stranden zijn peuken het meest gevonden soort afval. Om de peukenvervuiling zichtbaar te maken, worden tijdens de Tour elke dag alle peuken apart gehouden en geteld. “Lang niet iedereen weet dat de filter van een sigaret grotendeels uit plastic en giftige stoffen bestaat die wel acht liter water kunnen vervuilen,” legt afvalexpert Marijke Boonstra van Stichting De Noordzee uit. “Voor een schone en gezonde Noordzee zijn peukenvrije stranden nodig. Het strand is geen asbak!” 

Vanwege het coronavirus heeft de stichting maatregelen genomen om de opruimacties veilig te laten lopen. “Afval hoort niet op het strand. Het valt uiteen in kleine stukjes, draagt bij aan de plasticsoep en is schadelijk voor vissen, vogels en zeezoogdieren omdat ze het aanzien voor voedsel of erin verstrikken,” legt Boonstra uit. “Elk stukje afval dat wordt opgeraapt telt. Juist de kleine stukjes zijn heel schadelijk voor dieren. Dus het is heel mooi dat ook dit jaar veel mensen hun handen uit de mouwen willen steken voor een schone zee.” 

Sinds 2013 maakt Stichting De Noordzee samen met duizenden vrijwilligers elke zomer de héle Noordzeekust schoon. In 2020 ging de landelijke schoonmaakactie in verband met COVID-19 niet door. Tijdens de afgelopen zeven edities is er al 94.509 kilo afval van de stranden gehaald met de hulp van 14.457 deelnemers. Elk jaar staat een specifiek soort afval en de aanpak van die vervuiling centraal. Zo raapten de vrijwilligers in 2018 en 2019 respectievelijk 4.896 en 3.276 ballonnen van de stranden. De stichting gebruikte deze cijfers om gemeenten te overtuigen om ballonnenvervuiling aan te pakken. Inmiddels verbiedt of ontmoedigt 80% van de gemeenten ballonoplatingen, en zijn ballonnen gelukkig verdwenen uit de top 5 van meest gevonden afval op het strand.